Torsdagen började med stålande sol. Dagens schema bestod av en guidat tur i staden där vi fick se stadens militäranläggning, eller rättare sagt muren runt den då säkerheten var rigorös. Vidare fick vi se stadskyrkan, ta en promenad längst stranden. Sen körde vi till stadens kulturcenter där vi fick titta på konst. Killarna var måttligt intresserade av detta. Vi åkte sen förbi den stora huvudarenan Castelao  som tar ca 80 000 åskådare.
På eftermiddagen åkte vi utanför staden och besökte Y-park som är en sorts lekpark. Där fanns en sjö som vi badade i. Några paddlade kanot och vissa åkte linbanan som gick tvärs över sjön. Parken låg i en gryta omgiven av berg; väldigt vackert. Här stannade vi i några timmar.
De har ett märkligt system för att hålla nere arbetslösheten. När vi skulle få vår mat så fick/kunde vi inte betala där, utan varje person hade en sträckkod  som man registrerade vad man hade handlat. När vi skulle ut från parken var det dags för en ny kö där vi skulle betala, ytterliggare en halvtimme tog det. Sen skulle vi ut från parken och tredje gången gillt skulle vi visa upp får streckkod för att bekräfta att vi betalt det vi skulle.



































Fredag 15 april.
Samling 8.30 och avgång till en ny plan. Gräset var högt och risken för att krokodiler skulle dyka upp i träsket som de kallade fotbollsplan var stor. Vi mötte Slovenien. Det var 37 grader i skuggan. Solen dök upp och det var fruktansvärt varmt.
Robban satte 1-0 och vi började riktigt bra. Slutresultatet blev 1-3 till Slovenien. Killarna spelade bra! På huvuddomarens tröja stod det FIFA; den hade han nog fått i en corflakespaket; för den kvalitén som han höll var under all kritik.

Efter matchen gick vi alla ner till polen och fick njuta lite av solen som fortfarande var framme. Några av killarna har en riktig bonnabränna; detta trots våra påminnelser om vikten av solskydd!
Ikväll ska vi beställa pizza till hotellet.


1 kommentar:

  1. Idag verkar ni vara på lite bättre humör låter det som :-). Matchresultaten pekar åt ett håll, men det verkar som ni upplevt mycket annat som är minst lika viktigt att ta med sig hem och det har kanske gett mersmak!? Kultur och kulturella skillnader och till och med krockar kan ju så där i efterhand bli roliga minnen. Håller med om att fotbolls-VM och OS om några år blir en stor utmaning. Men man kommer att ordna det om än på sitt sätt. Kom ihåg "vinka och le". Inför VM och OS satsas det i Fortaleza ca. 1,85 miljarder Real på anläggningar och för att göra staden mera presentabel. Det lär komma mycket folk och det är mycket viktigt att visa landet från sin bästa sida för att locka mera turister. Tyvärr har turismen minskat ganska rejält under de senaste 5 åren då valutan blivit väldigt stark. Europa åker till Thailand i stället :-). Staden Fortaleza ligger i regionen Ceará vilken är en av de fattigare regionerna i Brasilien varför man är mycket beroende av turismen. Största exportvaran från regionen är Cashewnötter vilket säger en del. Gillar man sådana så köp med er hem.

    Nu har jag mobiltelefon så är det någon som vill ha assistans med guidning till shopping eller annat under de sista dagarna så slå mig en signal på 8813 8447. Det finns mycket i närheten att se bara man hittar.
    Hälsningar
    Henrik Ahlberg

    SvaraRadera