Invigningen

Efter kraftiga förseningar kom vi äntligen iväg till den officiella invigningen som hölls i en stor idrottsbyggnad på en skola av något slag. Nationell Tv var på plats för att filma det hela. Jag blev intervjuad av dem; eller intervjuad är nog inte rätt uttryck. De bad mig säga något på portugisiska som jag inte vet vad det var och sen skulle jag säga samma sak på svenska. Jag tror att ordet var hatt, för tydligen hette skolan det på portugisiska....ha, ha, de kan ha lurat mig till vad som helst.

Det började bra med spontandans och hög musik flödade. Många glada och uppfyllda ungdomar på samma plats. Därefter började invigningen och instruktionerna var att vi skulle plocka ut 10 spelare som skulle gå med flaggan runt arenan för att visa upp sig och sitt land. Killarna skulle vara klädda i sina representationskläder och resten som satt på läktarna skulle ha en vit t-shirt och en vit keps som de fått av sponsorer på plats. Många länder "missuppfattade" detta och hade hela sina lag uppe och var dessutom fel klädda. En sak som vi kommit på under resans gång är att vi svenskar är väldigt plikttrogna och gör som vi blir tillsagda att göra.

Efter alla lag kommit ut på plan och radat upp sig började speach of authorities som säkert varade i 45 minuter. Många av talen var på portugisiska och översattes inte alls. Folk på läktarna tappade fokus och det var fruktansvärt varmt i salen. Inget vatten fanns att tillgå.
När gruppen för inbördes beundran hade slutat att tala valde vi tillsammans med många andra lag att åka tillbaka till hotellet för att få kvällsmat. Tiden var då närmare 21. Vi avslutade kvällen med ett dopp i polen.

Morgondagen består av två matcher. En klockan 10.30 och en kl. 16.00. Mer om det kommer imorgon.

Några bilder från invigningen kommer nedan!










3 kommentarer:

  1. Misstänkte att gårdagens invigning blev en upplevelse i alla dess bemärkelser:). Brasilianarna älskar att prata länge o väl:) Tråkigt att man inte översatte till Engelska med tanke på det internationella. Men sådana är man och det är bara att le och se glad ut!

    Det går bättre idag! Antingen vill ni fira eller dränka sorgerna. Oavsett så firar staden Fortaleza 285 år idag tisdag eller i morgon onsdag (fråga i receptionen eller er guide Daniel) med kalas och uppträdanden i staden. Ni har säkert program för i kväll eller så skall ni ladda för nästa matcher, men om ni vill uppleva nåt extra så rekommenderar jag följande. På Praia de Iracema, 5-10 minuter med taxi åt andra hållet än fotbollsplanen, så har man byggt upp en stor utomhusscen. Där börjar uppträdanden med lokala band med allt från Forró (musikstilen i norra Brasilien. Motsvarar Samba i Rio de Janeiro) till rapp och kl 22 är det ett känt band och sångerska:
    20h – Show coletivo, com novos e consagrados intérpretes da música cearense, cantando Fortaleza; Lia Veras, Lorena Nunes, Glairton Santiago, Marcos Lessa, Aparecida Silvino, Lúcio Ricardo Humberto Pinho e Teti.
    22h – Daniela Mercury

    Runt omkring finns massor av småvagnar som säljer allt från nationaldrinken Caipirinha (vilken väl bör vara uteslutet här) till vatten, cola, vatten från kokosnötter till en rad små maträtter och grillspett som det inte är problem att äta. Det brukar vara mycket folk. Tyvärr har jag ingen mobiltelefon så jag kan inte assistera, men ta en taxi till Hotel Holiday In på Praia de Iracema så blir det inga problem. Därifrån går ni rakt ut mot havet och sandplanen så ser o hör ni kalaset till "vänster". Vifta med svenska flaggor så ses vi där!

    http://diariodonordeste.globo.com/materia.asp?codigo=963612

    http://www.fortaleza.ce.gov.br/cultura/index.php?option=com_content&task=view&id=10368&Itemid=52

    -Henrik

    SvaraRadera
  2. Det är på onsdag 13 april! Man är inte så tydlig jämt :-). Kommer det en regnskur är det ju varmt i alla fall!

    SvaraRadera
  3. Hej Henrik
    Tack för dina tips. Imorgon kväll har vi en internationaliseringskväll då alla lag ska ställa upp ett bord och representera sitt land. Man har med sig typiska saker från sitt land både i mat och dryckform som broschyrer och bilder eller annat smått och gott. Så tyvärr kommer vi inta att få uppleva detta som du skriver om. Men tack för tipset. På torsdag ska vi ut på en guidad tur i staden- ska bli spännande.

    Lise-lott Nilsson

    SvaraRadera